Eindelijk, eindelijk..... het echte werk
Door: webmaster
Blijf op de hoogte en volg Gerard
24 Juli 2009 | Nepal, Kathmandu
"zus" Soluchana,"oom",weet zijn naam niet, en ik.(zie foto) Ik mag de mand met proviant dragen en het werk bestaat uit 2 dingen. De mannne doen biju deze klus een keer het zware werk.Dat bestaat uit het egaliseren van de terrassen met een soort van schep met een steel van 50 cm waarbij het blad horizontaal aan de stok staat(zie op de foto onder de schouder van oom, weet zijn naam niet)We moesten zo'n veld of 10 omploegen waarbij er op een stuk op 4 nog geen water stond en toen werd het echt zwaar. De vrouwen planten de rijstplantjes 2 aan 2 op de omgeploegde terrassen op een zorgvuldige afstand van een cm of 10.Temperatuur was OK, had meer last van, stekende mieren, muggen, bloedzuigers naakslappen van een cm of 20 en een kraai die het op mijn bandana had voorzien. Na een uur stelde papa voorzichtig voor dat ik met de vrouwen mee zou planten. ik zag er vrij moe uit.Vervolgens er goed voor gezorgd dat ik lachte en mijn duim op stak elke keer als "papa" Na 2 dagen was ik helemaal kapot (maar niet toegegevn uiteraard, verander hier misschien wel maar deze vos is nog steeds grijs)maar kan me niet herinneren wanneer ik ooit zo voldaan was na 2 dagen werken. Gisterenmorgen was alles nog een grote dorre planten zooi en nu staan er 10 kerige terrassen met rijstplantjes. Kijk goed op foto 2, en dan naar de dames rechts op de foto die "mama" kwamen helpen met planten. Leeftijd is moeilijk ye schatten maar de ene schat ik op minstens 70 jaar, en ze heeft ongeveer de helft van mijn rustpauzes genomen. Ongelofelijk hoe hard die mensen hier werken. Morgen is er de hele dag feest van de foudation in het dorp, met hoogwaardigheidsbekleders en maand ga ik weer naar Kathmandu om dinsdag te straten met een 3-daagse trektocht. La vita e bella. Op de terug weg liepen we langs de tempel en ik kon een blik op de priester niet vermijden. Hij kon aan mijn ogen zien dat ik hem wilde zeggen dat het niet had geregend maar hij was me voor."You went riceplanting?, I was right, I told you, that you go riceplanting after the eclips!!!!Had mijn biologische vader kunnen zijn maar met een priester ga je niet in discucsie dus antwoordde ik met een gepast,"yes you were right". Laat me niet gek maken op zo,n perfecte dag.
24 Juli 2009 - 17:37
Corina & William:
Gerrit, De handen uit de mouwen en hard werken....maar, het valt ons wel op dat alleen jouw kleren vuil zijn, misschien moet je toch nog aan je "Techniek" werken!!!
Wederom een mooi verhaal.
veel "werk"plezier.
Corina & William -
25 Juli 2009 - 19:46
Peter:
Hoi Gerard,
Wij klagen wel eens als we hard moeten werken, maar dat staat in geen verhouding met wat jij beschrijft.Wij vertrekken morgenvroeg voor ruim 2 weken vakantie. Wij hopen jou nog te zien voor jullie weer vertrekken met vakantie.
Groeten ook van Myriam en Iris -
29 Juli 2009 - 08:22
Claudia :
Hoi gerard,
Wat een geweldige verhalen. Erg indrukwekkend. Ongelooflijke ervaring lijkt me. Geniet nog van de laatste weken!
Claudia -
30 Juli 2009 - 10:00
Marinel Poncin:
gerard, wat een geweldige ervaring. ik vraag me af of je nog wel tijd/zin hebt om voor Breda Hippique te fietsen op 6 sept. as.
ik hoor het graag.
m.poncin@home.nl -
02 Augustus 2009 - 09:59
Annemiek:
Haha, hopelijk heb je genoeg bandanas meegenomen?