Love-marriage.....or not? - Reisverslag uit Kathmandu, Nepal van Gerard Arink - WaarBenJij.nu Love-marriage.....or not? - Reisverslag uit Kathmandu, Nepal van Gerard Arink - WaarBenJij.nu

Love-marriage.....or not?

Door: webmaster

Blijf op de hoogte en volg Gerard

20 Juli 2009 | Nepal, Kathmandu

Zaterdag is in Nepal de enige vrije dag van de week en dus haalde ik "broertje" Santosh en zijn vriend, de mountain-biker Deepreevan, over om op een "hike" te gaan naar een heuvel in de buurt (zie foto)Op de top staat een luxe hotel dat van de broer van de voormalige koning is. Op het terras heb je een mooi uitzicht over de Kathmandu vallei. Had wel weer eens zin in wat lichamelijke inspanning en heb me voorgenomen om voor mijn vertrek nog een 3 daagse trektocht te ondernemen. De volgende dag goed ziek. Heb waarschijnlijk iets verkeerds, of te koud, gedronken. Zondagmiddag is Utsab, de oudere broer van Santosh flink aangedaan. Zijn beste vriend, die 6 weken geleden in het huwelijk is getreden heeft samen met zijn vrouw bewust vergif ingenomen en liggen beide in kritieke toestand in het ziekenhuis. Beide families stemmen niet in met het huwelijk omdat de geliefden niet uit dezelfde kaste komen.In Nepal heb je zgn arranged-marriages, waarbij door de families een geschikte huwelijkskandidaat wordt gezocht altijd uit dezelfde kaste, en zgn love-marriages, waarbij de liefde het belangrijkste criterium is en de geliefde zich niets aantrekken van tradities, cultuur of kaste-systeem. De vrienden van Utsab hebben de liefde laten prevaleren boven de ingewikkelde sociale- en culturele familie tradities, zijn steken getrouwd, en betalen hier nu een hoge prijs voor. Wij, ook ik, westerlingen zijn snel geneigd te oordelen dat de liefde in dit soort kwesties altijd moet prevaleren maar als ik iets geleerd heb de afgelopen weken is niet te snel, of helemaal niet, te oordelen over de lokale gebruiken en tradities.Zo simpel ligt het allemaal niet. Na het huwelijk bijv. blijven zowel de bruid als de bruidegom allebei bij hun eigen familie in hun eigen ouderlijk huis wonen. Pas als er kinderen in het spel komen wordt er gedacht aan een gezamelijke woonplek. Je eigen familie is en blijft hier altijd verreweg het belangrijkst. Ook Utsab is enige maanden geleden getrouwd met Bijaya (zie foto) Dit was een arranged-huwelijk. Ze wonen allebei nog thuis, zien elkaar erg weinig en ik heb ze elkaar nog nooit zien aanraken, laat staan zoenen.Toch komen ze beide gelukkig op mij over en Bijaya is de meest lieve vrouw die ik totnutoe hier heb ontmoet.Arranged maar zeker niet verkeerd of ongelukkig. Wel zit Utsab met een groot schuldgevoel omdat hij zijn vriend, toen deze hem hierom vroeg, heeft geadviseerd wel te trouwen. Ik vraag me slechts af met welke gevoelens de familieleden van het jonge stel in het ziekenhuis zitten/zaten.De bruid is inmiddels overleden en de vriend van Utsab gaat het misschien nog halen.

• 20 Juli 2009 - 09:15

Marga En Theo:

Hoi Gerard,
    Wij moesten wel even slikken bij het verhaal over het love-marriage.
    Ongelooflijk. Je hoort en leest er wel eens van, maar jouw ervaring maakt een nog diepere indruk. Sterkte er mee.

• 20 Juli 2009 - 16:28

William & Corina:

Gerard,
    We denken wel dat we overal een oordeel over kunnen vellen.... maar niets blijkt minder waar lees ik nu wel!! Het is wel raar om te lezen dat Utsab en Bijaya getrouwd zijn en toch nog apart thuis wonen.
    In ieder geval hoop ik dat je nog veel mag meemaken, ook plezierige dingen, maar dit hoort er ook bij!!

• 21 Juli 2009 - 07:20

Annette:

Zo worden we iedere dag weer wat wijzer en is (ver)oordelen er niet meer bij, veel succes in je verdere reis, Annette

• 21 Juli 2009 - 15:00

Ellen:

Hé Geer,

Wat een ervaringen! De lyrics 'live will never be the same' kwamen na het lezen van jouw verslagen bij mij op. Heel veel plezier en geniet van de laatste maand van je reis.

Groetjes, Ellen

• 21 Juli 2009 - 18:56

Myriam:

Erg heftig allemaal. Je maakt veel uitersten mee. Het zal nog even tijd kosten voordat alle indrukken een plekje krijgen. Voeg nu nog een berg leuke ervaringen toe. Groetjes Myriam

• 21 Juli 2009 - 21:30

Ger:

Hoi Arie,

Echt-er,
    niets is
    wat het lijkt
    en dat ook niet
    altijd!?

Als dit ergens op van toepassing lijkt,
    dan zouden het jouw ervaringen in Nepal kunnen zijn.
    Maar ja, niets is ....
    Spreek je graag weer in kikkerland. Geniet, vooral met maten, en zonder mate.

Haantje Ger

• 22 Juli 2009 - 13:49

Carola Van Keulen:

Hoi Gerard,
    Elke week lees ik je reisverhalen en zie ik je foto's. Erg indrukwekkend allemaal. Ik ontmoet je graag een keer "live" ergens in september, in Nederland uiteraard. Ik ga hoogstwaarschijnlijk in april/mei 2010 voor vier weken naar Bungamati/Kathmandu.

• 23 Juli 2009 - 21:22

Tedje Van Es:

Hey grote schaakmaat, prachtige verhalen..echt en ben blij dat ik live Bangamuti ook even heb gezien. Ik mis je goozert en onze fietsritjes...en onze hollandse spelletjes met de Tibetan-kidsen en onze schaakpotjes...en... onze slappe geauwehoer daarna. Ik denk best veel aan je en onze mooie belevenissen. Ik vertel aan anderen veel over onze avonturen maar merk dat ik ze eigenlijk alleen met jou kan delen. Wat nu overblijft zijn herinneringen en die zijn mooi, leerzaam, boeiend maar vooral ook leuk geweest. Samen beleefd. Samen genoten. Wees voorzichtig en have fun verder.
    Beste groeten,

Je ex-reisgenoot,

Ronald(o)

• 02 Augustus 2009 - 09:58

Annemiek:

Oh wat een verhaal weer... Bijaya nog liever dan de rest? En ze zijn daar al zoo lief! Ik ben erg benieuwd naar haar. Dacht trouwens dat ze er al woonde??

Gr Annemiek